NO VEUS CORRECTAMENT AQUEST MAIL? FES-HO AL TEU NAVEGADORNEWSLETTER NÚMERO 11 - 30 D'AGOST DE 2011


L’aixecat torna a ser de color vi

La Jove recupera el 3de7 per sota tretze anys després en una sensacional Festa Major

La Festa Major del 2011 ha deixat moments inoblidables i registres meritoris a la Colla Jove de Castellers de Sitges. El 3de7 per sota, l’aixecat, com es coneix al Palau del Rei Moro, ha tornat a la colla tretze anys després del darrer. Va ser en l’exhibició amb les colles convidades, dissabte passat, en una plaça de l’Ajuntament que es va emocionar amb l’èxit de la seva colla. Ha estat la guinda perfecta per a una sensacional Festa Major i el pas anterior a nous èxits que encara poden estar per venir.

 

Diada de Vigília (23 d’agost). L’actuació del 23 a la tarda, que enguany complia quinze anys, era el primer repte que s’havia marcat la Tècnica de la Jove aquests dies. El 3de7 amb l’agulla era l’objectiu prioritari. Ja el dia abans, en l’assaig de Festa Major, es va alçar el castell sencer sobre la pinya fins aixecador, senyal que evidenciava que fer una construcció d’aquest tipus també era possible el dia 23, on fins aquest any la colla tenia el seu sostre en el 3de7.

El 3 amb l’agulla va ser el castell triat de sortida i es va executar amb plenes garanties. Era la tercera vegada en la seva història que els de color vi feien un castell de la gamma alta de 7 sense cap altra colla al costat (les dues anteriors van ser els anys 1995 i 96).
En segona ronda va arribar un parat 4de7, que, tal com s’havia fet a Gràcia dissabte anterior, es va fer amb els segons, quarts i quints del 4de8 que està assajant la colla. El 3de6 per sota i un vano de 5 (amb les banderes de Sitges i Catalunya onejant als pilars de 4) van cloure la jornada, en la qual la Jove va reunir 110 camises de color vi.

 

Sortida d’Ofici (24 d’agost). La calor era insoportable i ja amb els dos pilars de 4 simultanis en el moment que els balls passaven davant l’Ajuntament, les camises de color vi ja estaven plenament xopes. Però això no va ser cap impediment per a que la Jove executés el segon objectiu de la Festa Major: tornar a fer dos castells de 7 en l’actuació en honor al Sant Patró, un fet que no succeïa des del 1998.

El 4de7 va ser el castell triat d’entrada i, a diferència del del dia abans, els segons del 4de8 anaven a terra, sense crosses, i el tronc el formaven terços, quarts i quints. El castell també es va resoldre amb absoluta convicció i no va patir en cap moment, ni tan sols quan, en el moment que sortien quarts, una terç es va obrir excessivament. A continuació, la Jove va executar un bonic 3de7.

 

Exhibició de Festa Major (27 d’agost). L’actuació principal de la Festa Major figurava com un dels grans objectius de la temporada per a l’equip tècnic. Per aquest motiu, es va plantejar amb un doble repte: recuperar l’anhelat 3de7 per sota i fer un castell nou: el 7de7.

Precisament, el 7de7 va er el castell triat d’entrada. Es tractava d’una aposta de nivell, ja que el 7de7, llevat dels seus inventors, només ha estat fet per colles que han alçat castells de 9. Tot i així, els assaigs i el bon planter tècnic de la colla avalaven l’intent. El castell va pujar ferm, però es va perdre en una posició a quarts, fet que va aconsellar desmuntar-lo abans que assumir perills, ja que el gran objectiu de la jornada era el 3de7 per sota.

En ronda de repetició es va plantar el 5de7 (el tercer de l’any) i en segona mànega va arribar el gran moment de la Festa Major, el moment que molts components de la colla esperaven des de feia anys: tornar a fer el 3de7 aixecat per sota, una construcció de gran precisió tècnica. El castell va pujar amb extrema facilitat, gràcies a la tècnica, les proves realitzades i la compenetració dels diferents pisos i els equips d’alçar. Amb els segons ja dalt la pinya, l’enxaneta va coronar el castell entre l’alegria de la colla i de la plaça, que va aplaudir a rabiar quan la construcció es descarregava.

El 3de7 per sota va ser assolit per primer cop per la Jove de Sitges el 1997, temporada en què el va descarregar dos cops (si bé una d’elles de manera irregular). L’any següent, el va tornar a alçar dues vegades, però totes dues només carregat. Des d’aleshores va desparèixer dels registres de la colla. El 2008 va fer tres intents i dos més el 2010 (a més de dos el 1994 i un el 1995). Ara ha tornat, amb la intenció de la Tècnica de quedar-s’hi.
El 4de7 amb l’agulla va ser el castell triat en la tercera ronda, optant d’aquesta manera de deixar el 7de7 per a una altra actuació aquesta temporada. Un pilar de 5, flanquejat per dos de 4 (amb la senyera i la bandera de Sitges un altre cop) van cloure la brillant actuació, la cinquena millor en la història de la colla.

Mira els vídeos del 3de7 per sota
Fet pel Vicenç Morando
http://www.youtube.com/watch?v=2c3c5BG-UVo&feature=player_embedded
Fet per la Glòria Puertas:
http://www.youtube.com/watch?v=5PNTX6aGcgA

I un vídeo del 4de7 amb l’agulla:
http://www.youtube.com/watch?v=Nr_TSRnkx28&feature=player_embedded

Assaig especial de 4de8

La Jove de Sitges ha convocat un assaig especial de 4de8 per a divendres 9 de setembre a les 21.30 hores al Palau del Rei Moro. Les darreres proves han suposat avenços importants en l’estructura del castell, així com els tres 4de7 lleugers fets en les actuacions dels dies 20, 23 i 24. Divendres 9, però, es necessitarà un bon nombre de castellers i simpatitzants per a fer proves importants, tant del castell net com sobre la pinya.

L’expo ‘El fet casteller a Sitges’ es pot veure fins el 25 de setembre

 


El cafè de l’Art de la Societat Recreativa El Retiro acull l’exposició “El fet casteller a Sitges” fins el proper 25 de setembre. L’exposició està dividida en tres àmbits: la condició de Sitges com a plaça castellera (orígens i actuació d’altres colles a la vila), els Castellers de Sitges (1971-1987) i la Jove (des del 1993 fins els nostres dies). A la mostra es poden veure fotografies, objectes i detalls de la Jove i de l’antiga colla dels Castellers de Sitges. La documentació mostrada forma part del flamant Arxiu de la Colla Jove de Castellers de Sitges i d’arxius de diferents famílies d’antics components de la colla de la camisa blava.

Calendari setembre

Dimarts 6 de setembre (19 h). Finca Mas Solers (Sant Pere de Ribes), congrès
Dissabte 10 de setembre (20 h), Sitges. Ofrena 11 de setembre (excepcionalment enguany, l’ofrena és el dia 10)
Diumenge 11 de setembre (18.30 h), Les Roquetes. Amb els Castellers de les Roquetes i els Castllers de Castelldefels
Dissabte 17 de setembre (18.30 h), Esplugues. Amb els Castellers d’Esplugues i els Castellers de Cornellà
Divendres 23 de setembre (12 h.) Sitges. Actuació de la Sortida d’Ofici de Santa Tecla
Divendres 23 de setembre (19 h). Sitges. Pujada i baixada del pilar de les escales
Dissabte 24 de setembre (18.30 h). Sitges. Exhibició de Santa Tecla. Amb la Colla Joves Xiquets de Valls i els Castellers de Sant Cugat

 

Si no vol rebre aquest newsletter amb informació de la Jove de Sitges, només has d'enviar un mail prement sobre l'enllaç que apareix tot seguit: desapunta'm.

D’acord amb el que estableix la Llei Orgànica 15/1999 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Persaonl, els comuniquem que les seves dades han estat incorporades a un fitxer del que n’és titular i responsable Hydra Media Advertising S.L. Aquestes dades seran utilitzades només per a mantenir el contacte necessari per a les relacions comercials entre vostè i la nostra empresa, i per enviar-li la informació de la nostra companyia que pugui ser del nostre interès. Si desitja canviar o donar de baixa les seves dades del nostre arxiu, pot fer-ho per mail (comunicacio@jovedesitges.cat) o enviant una carta a Hydra Media Advertising, S.L. c/ Sant Honorat, 32, 08870 Sitges (Barcelona). Si no rebem notícies seves, entrendrem que està conforme amb el tractament de les seves dades.